optis chinensis este o varietate din aceeasi familie cu Hydrastis canadensis, dar cu un continut mai mare de alcaloizi izochinolinici si cu un spectru terapeutic semnificativ mai larg. Principalii alacaloizi izochinolinici prezenti sunt: berberina, hidrastinina, coptisina, palmatina si canadina. Mai contine biotina, uleiuri volatile, rasini, inozitol, vitaminele A, C, E, minerale si fitosteroli. Berberina este unul dintre alcaloizii cu cel mai puternic efect anti-parazitar. Distruge majoritatea parazitilor atat intestinali cat si prezenti in sange sau organele interne.
Berberina este recunoscuta pentru efectele ei benefice. Conform monografiei acesteia, berberina din radacina de Coptis chinensis are efecte benefice in:
- parazitoze intestinale;
- infectii oculare;
- boli cardio-vasculare;
- boli inflamatorii;
- infectii cu diversi paraziti;
- infectii bacteriene: in special sinusuri, urechi, ochi, sistem urinar, stomac, intestine;
- infectii virale: in special la caile respiratorii dar si cu virusul herpetic.
O compilatie cuprinzatoare ale efectelor administrarii de radacina de Coptis chinensis (Rhizoma Coptidis) a fost publicata in 2009 de catre un grup de cercetatori de la Institutul de Cercetari Farmaceutice din Tianjin. S-a concluzionat ca extractul din radacina de Coptis chinensis are o activitate farmacologica extensiva incluzand potential anti-cancerigen, anti-microbian, activitate hipoglicemica si de reducere a colesterolului LDL, actiune anti-inflamatoare si anti radicali liberi.
Prin efectul antibacterian, Coptis chinensis este eficient si contra Stephylococcus aureus. Caracterul unic al extractului de Coptis face din acesta unul dintre cele mai eficiente tratamente in boala Lyme cauzata de infectia cu Borrelia.
Este totodata un antifungal de exceptie care nu trebuie sa lipseasca din protocoalele de deparazitare, in special in infectiile cu Candida, Helicobacter, Toxoplasma.